Soitinrakennusohjeita

Soitinaskartelun voi aloittaa jo leikki-iässä aikuisen avustamana.

Karutsapilli

Karutsapillit
Karutsapillit

Lasten suosikkisoitin, karutsapilli, rakennettiin 1950-luvulla tyhjästä lankarullasta ja polkupyörän sisäkumista. Nykyään kalvoksi sopivat ilmapallojen riekaleet, joita siis kannattaa kerätä talteen. Kuivasta oksanpätkästä saa putken 5–10 mm:n poralla. Karutsapillin tarkemmat ohjeet tässä.

 

Soropilli tunnettiin keskiajalla laajalti Suomenniemellä, Karjalassa ja Inkerissä. Musiikillisesti monipuolisen klarinettisoittimen tavallisimpia rakennusmateriaaleja ovat olleet rukiin olki ja järviruoko, jota riittää varmasti kaikille rakentajille. Jos haluat ohjata ruokopillin rakentamista lapsille, voit valmistella pillit vuolemalla lehdykät ja sormiaukkojen paikat etukäteen. Ohjeet ruokopillin rakentamiseen puolivalmiista aihioista täällä. Kun haluat rakentaa soropillin alusta asti ja suojakotelon, löydät ohjeet täältä.

Karjalainen klarinettisoitin keskiajalta rakennetaan järviruo’on puutuneesta varresta ja puun oksasta. Kaikusuppilon saa tuohesta tai sarvesta. Kuvasarja lävikön rakentamisesta tässä.

Mänkeri on vahvaääninen klarinettisoitin 1800-luvulta. Tuohinen tai katajasta vuoltu irtolehdykkä kiinnitetään puutuneen karhunputken vinoksi leikattuun varteen ohuella narulla.  Ohjeet mänkerin rakentamiseen täältä.

 

 

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: