Avoin sivupuhalteinen puuhuilu

Avoin sivupuhalteinen puuhuilu rakennetaan puuputkesta, joka on perinteisesti valmistettu vääntötekniikalla männystä.  Aikaisemmin huilut olivat yleensä vain 10-15 cm pitkiä johtuen putken valmistustekniikasta. Huilun puhalluspäässä pitkähuilun tapaan putken ulkopuolelle ulottuva tulppa. Nykyään puuhuilu voidaan rakentaa mistä tahansa puulajista poraamalla tai halkaisutekniikalla. Tällöin kannattaa tehdä ainakin 30 cm pitkä putki, jotta huilusta saa esiin useampia säveliä.
Tämä harvinainen soitin on ollut paimenten käytössä paikallisesti Keski-Suomessa. Todennäköisesti huilua on rakennettu 1800-luvulta 1900-luvun  ensimmäisille vuosikymmenille asti.

Avoin sivupuhalteinen huilu on sormiaukoton, männystä valmistettu huilu, jossa ei ole sormiaukkoja. Soittimen perinteisesti vääntötekniikalla valmistetun  putken pituus on noin 10-15 cm.
Pitkähuilun puusta valmistetun version harvinaisuuden syynä lienee ollut sen valmistamisen työläys. Soitin on tunnettu paimenien keskuudessa Keski-Suomessa todennäköisesti 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD) OVAT ILMESTYNEET  :D

    CD-levyjäni voit ostaa: