Lötkö

Lötkö (mm. pajuhuilu, paju- ja leppäpilli) on kuoriputkesta tai putkikasvista valmistettu, 10-30 cm pitkä, alapäästään avoin huilu. Paksuudeltaan 2-3 cm:n huilun materiaaliksi sopii kuoriputken lisäksi mm. koiranputken varsi.
Lötköjä ovat rakentaneet pääasiassa nuoret pojat ajankulukseen. 1900-luvun alussa soittimesta oli tietoja alueelta, joka kulkee Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan raja-alueilta Pohjois-Savoon ja -Karjalaan.

Sormiaukolliseen lötköön on vuoltu 2-4 sormiaukkoa ennen kuoren irrottamista. Tällä musiikillisesti monipuolisemmalla lötköllä ovat luritelleet poikien ohella myös aikuiset miehet. Soittimen keskusaluetta on ollut Länsi-Suomi.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: