Lulletti

Lulletti (paimentorvi) on noin 30 cm pitkä puutrumpetti. Osittain tai kokonaan tuohella päällystetty soitin on muodoltaan litteä ja lievästi käyrä. Puhallusaukko on sentin mittainen ja 3-6 sormiaukkoa ovat halkaisijaltaan 8-9 mm. Puusarvea on valmistettu ainakin lepästä, pajusta ja katajasta. Toisinaan lulletin alapuolelle on kaiverrettu pieni peukaloaukko hälytysäänien soittamista varten.

Lulletteja on rakennettu Laatokan-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Aunuksessa. Ainakin Pohjois-Karjalassa laji on ollut paimenten käytössä vielä 1800-luvun jälkipuoliskolla. Tutkijat arvelevat, että lulletti on kehitetty jo 1700-luvulla pukinsarven esikuvan pohjalta.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: