Viillosputkipilli

Viillosputkipilli (putkipilli, låto, pipa, vissla) valmistetaan oljesta tai putkikasvista, jonka keskelle vuollaan muutaman sentin pitkittäinen viilto. Pillin puhalluspää on avoin ja alapää umpinainen.
Pörisevä viillosputkipilli lienee ollut pääasiassa lastensoitin, mutta myös aikuisten miesten tiedetään valmistaneen niitä heinätöiden lomassa. Keski-Suomessa viillosputkipilliä on soitettu myös sarjassa, eli useampia samanaikaisesti. Putkipillejä on saatu talteen lisäksi Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalta, Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Savosta ja Läntiseltä Kannakselta. Lännestä mahdollisesti keskiajalla alueellemme kotiutunut soitin on ollut suhteellisen laajalle levinnyt, mutta harvinainen.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille. Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: