Klarinettitorvi (tuohi- ja paementorvi) on 50-100 cm pitkä torvi, joka koostuu ehytputkisesta lehdykkäkappaleesta ja tuohisesta kaikusuppilosta. Klarinetin suukappale on valmistettu lepästä, männystä tai haavasta, ja varsinainen lehdykkä on katajaa, tuohta tai luuta. Kaikusuppilon pinnalle voidaan kääriä sisä- tai ulkotuohi, ja kierrokset päätellään tuohisoljella, vitsaksella tai halkaistulla puutikulla.
Klarinettitorvi on ollut yleisesti sekä miesten, että naisten soitin. Varsinkin nuoret paimenet ovat rakennelleet niitä aikansa kuluksi, luritelleet omaksi ilokseen ja pitäneet tarvittaessa petoja kurissa hälytysääniä soittamalla. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa muutamilla paikkakunnilla tiedetään soitetun torvella vuorotellen joka talossa kyläläiset sunnuntaihartauteen.
Klarinettitorvi on tunnettu Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla ainakin 1800-luvulta lähtien. Pohjois-Pohjanmaan Piippolassa soitin tunnettaneen vieläkin.
Klarinettitorvi
Paimensoittimet
Ääninäytteitä
LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)
Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.
Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla:
- Suoraan minulta
- Levykauppa Äx, Turku
- Kirjasto, Koski Tl.
- Frantsilan Hyvän Olon Keskus, Hämeenkyrö
- Juminkeko, Kuhmo
- Nettikauppa Jukeboxshop