Lanetti

Lanetti (leppätorvi, paimentorvi, liru) on 25-50 cm pitkä, ehytputkinen klarinettisoitin, joka on rakennettu lepästä tai koivusta. Lanetin vinoon puhalluspäähän kiinnitetty katajalehdykkä on samalla puolella, kuin putken yläosaan tehdyt  3-7 sormiaukkoa.  Toisinaan sormiaukot on järjestetty omalaatuisesti lomittain, ja joskus soittimeen on tehty myös peukaloaukko. Lanetin parisenttinen putki laajenee sormiaukkojen alapuolella voimakkaasti, lähes kymmensenttiseksi kaikusuppiloksi.
Todennäköisesti klaneetista kehitetty lanetti on ollut paimenten soittimena 1800-luvulla. Lajin levinnäisyys on keskittynyt Itä-Suomeen ja -Karjalaan, mutta myös Pohjois-Pohjanmaalta ja Hämeestä on löydetty lajin edustajia.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: