Kaikusuppilollinen tronopilli

Kaikusuppilollinen tronopilli (leppäpilli, pajupilli) on 20-50 cm pitkä puurunkoinen klarinettisoitin, jonka päässä on puun kuoresta tai sarvesta valmistettu kaikusuppilo. Pajusta tai männystä valmistetussa ehytseinäisessä putkessa on 2-6 sormiaukkoa, joiden sormenpesät on muotoiltu neliskanttisiksi tai pyöreiksi.
Kaikusuppilollinen tronopilli on ollut paimenten käytössä ajanvietteenä, mutta myös petoeläinten karkoittamisessa. Soitin on tunnettu mm. Aunuksessa, Laatokan Karjalassa, Etelä-Karjalassa ja -Pohjanmaalla ja Kannaksella todennäköisesti jo ennen 1800- lukua; viimeiset tiedot sen soittamisesta ovat 1930-luvulta.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: