Lävikkö

Lävikkö (läveri, leppä- ja sarvipilli) on kolmiosainen klarinettisoitin, jonka kieli on viilletty onttoon puuputkeen tai ruokoon. Pajusta, lepästä tai männystä valmistetun, 15-20 cm pitkän, sormiaukkoputken päällä on 3-7 aukkoa melodioiden soittamista varten. Karjalaisalueella putkeen on tavallisesti koverrettu myös peukaloaukko.  Äänen voimakkuuden lisäämiseksi soittimessa on puunkuoresta tai sarvesta valmistettu kaikusuppilo.

Lävikköjä ovat rakentaneet pääasiassa paimenpojat ajankulukseen. Soittimella on luriteltu omaksi iloksi, mutta tarvittaessa myös soitettu meluääniä petojen karkottamiseksi. Lävikköä tiedetään käytetyn myös tanssisoittimena.
Keskiajalla pääosin nykyisen Itä-Suomen alueelle ja Karjalaan Venäjältä omaksuttu soitin jäi vähitellen pois käytöstä 1900-luvun alkuun mennessä.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: