Siirtotulppaiset huilut

  • Umpihuilu

    Umpihuilu (pihlaja- ja soropilli) raken- netaan pajun, raidan tai lepän kuori- putkesta. Materiaaliksi sopivat myös putkikasvit, luu ja metalli. 10-30 cm pitkässä, sormiaukottomassa umpi- huilussa on tulppa puhalluspään ja särmäaukon välissä sekä putken ala- päässä. 2-3 cm paksun huilun puhal- luspää on tylppä tai viisto. Laji on tunnettu Suomessa Itä-Uudel- tamaalta Päijänteen länsipuolelle, Saimaan itäpuolelta…

  • Toropilli

    Toropilli (tuohitorvi, tuohipilli, soropilli) on sormiaukoton olki- tai ruokopilli, jonka päässä on tuohesta kierretty kaikusuppilo. Tämän klarinettisoittimen lehdykkä voidaan viiltää myös onttoon pajuputkeen. Tuohisuppilon asemesta äänen voimakkuutta lisäämään on toisinaan käytetty nautaeläimen sarvea. Pillin pituus kaikusuppilon kera on 30-50 cm. Toropilli on ollut paimenten soitin. Muuten sillä on perimätiedon mukaan soitettu erityisesti pääsiäisenä. Lapsien soittaessa…

  • Soropillisarja

    Soropillisarja on klarinettisoitin, joka voidaan rakentaa mm. oljesta, ruo’osta ja putkikasvin varresta. Yksittäisen pillin alapää on avoin ja umpinaiseen puhalluspäähän on vuoltu värähtelevä lehdykkä. Soitin koostuu muutamasta sormiaukottomasta pillistä, joilla soitetaan samanaikaisesti. Pillien pituudet voivat olla sattumanvaraiset tai ne voidaan virittää, eli katkaista sopiviksi, jonkin tietyn sävelmän soittamista varten. Soropillisarjan järjestäminen kiinteään riviin melodioiden soittamista…

  • Soropilli

    Soropilli (mm. olki-, sora-, korsi-, ruokopilli ja kaza) on 5-50 cm pitkä klarinettisoitin, joka 2-3 cm mittainen lehdykkä on viilletty putkikasvin solmukohdan viereen. Sormiaukottoman soropillin tavallisin rakennusmateriaali on ollut rukiinolki, myös vehnää, kauraa, koiranputkea ja järviruokoa on käytetty. Soropillejä on valmistettu yleisimmin sirpillä elonkorjuun aikaan. Paimenpojat puolestaan ovat rakennelleet soropillejä mm. koiranputkista ja kalastajien tiedetään…

  • Sormiaukollinen naudansarvi

    Sormiaukollinen naudansarvi valmistetaan sonnin tai lehmän sarvesta.  Kärjen katkaisemisen jälkeen puhallusaukkoa on perinteisesti suurennettu polttamalla tarpeen mukaan. Sarvi on hiottu kauttaaltaan sileäksi ja sen oletettavasti 2-5 sormiaukkoa on valmistettu poraamalla. Naudansarvitrumpetteja on tehty ainakin Kannaksella, Pohjois-Pohjanmaalla ja Ala-Satakunnassa. Tällä harvinaisella soittimella on luriteltu yksinkertaisia sävelmiä todennäköisesti 1800-luvulla.

  • Kärjennoukka

    Kärjennoukka (mm. häriänneukka, porsaanhuuli, puavopilli) on noin 10 cm pitkä, halkioputkinen klarinettisoitin. Putken alimmainen puolisko on koverrettu puhalluspään reunaa lukuunottamatta. Päällyskappaleessa on muutaman sentin pituinen, ohut kieli. Koverretut puoliskot on liitetty yhteen mm. vitsaksella, ruohositeellä, kuoriputkella tai soittamisen aikana sormin puristaen. Kärjennoukan voi tehdä mm. pajusta, lepästä, koivusta ja katajasta. Voimakasäänistä kärjennoukkaa on käytetty signaalien…

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: