Katkoaerofonit

  • Sivupuhalteinen liukuhuilu

    Sivupuhalteinen liukuhuilu (pajupilli) on pajun kuoriputkesta valmistettu soitin, jolla musisoidaan liikuttelemalla putken alapäässä olevaa tulppaa edestakaisin. Noin 25 cm pitkästä huilusta on raken- nettu sekä päästä soitettavia, että pitkähuiluperiaatteella toimivia, sivu- puhalteisia malleja. Sivupuhalteisen liukuhuilun rakennus- periaate on todennäköisesti oivallettu pitkähuilujen ja pajupillien rakentamisen yhteydessä 1900-luvun alussa. Sillä ovat soitelleet ainakin nuoret pojat; improvi- soinnin…

  • Siirtotulppainen luonnonsävelhuilu

    Siirtotulppainen luonnonsävelhuilu on 30-90 cm pitkä avonainen putki, jonka vinoksi leikatussa puhalluspäässä on parimillinen särmäaukko. Soittaja käyttää puhaltamisen aikana alahuultaan huilun tulppana.  Tämä sormiaukoton huilu voidaan rakentaa mm. pajun ja pihlajan kuoriputkesta tai koiranputkesta. Soittimen alapäähän on tarvittaessa laitettu umpinainen tulppa äänen muodostumisen helpottamiseksi. Laji on ollut harvinainen; sitä on soitettu paikallisesti Satakunnassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja…

  • Savikukko

    Savikukko on yläsärmäinen savihuilu, jonka pituus ja korkeus ovat vaihdel- leet. Lajille ominaisia piirteitä ovat kaksi sormiaukkoa, jalustallisuus, linnun abstrakti pään muoto sekä toisinaan huomattava kapeakau- laisuus. Linnut on muotoiltu ja koristeltu huolellisesti. Yläsärmäisiä savikukkoja on talletettu 1900-luvun alkupuoliskolla Lounais-Suomesta ja Satakunnasta. Lajin lienee vanhaa Prunkkalan seudun muotoilua tai savenvalaja Oskari Salmivaaran kehittämä malli.

  • Sarviklarinetti

    Sarviklarinetti on pukin- tai nautaeläimen sarvesta valmistettu soitin. Sen vinoksi sahatun puhalluspään eteen on kiinnitetty ohut, yleensä tuohesta tai katajasta valmistettu lehdykkä. Sormiaukkoja klarinetissa on 2-6 kappaletta. Perimätiedon mukaan eräällä naisella oli tapana soittaa vappuaamuisin sarviklarinetilla, jotta karja pysyisi suojassa petojen hyökkäyksiltä koko kesän ajan. Vuorotellen soittavia henkilöitä oli syytä olla eri paikoissa, jotta pedot…

  • Pykäläpillisarja

    Pykäläpillisarja on 15-30 cm pitkä, noin 2 cm paksu ja leveä soitin. Puupalikkaan tai rimaan on tehty 4-10 koloa, suuremmasta pienempään. Jokaisen kolon peittää tulppa, joka puristaa alleen ohuen tuohisuikaleen. Värähtelyraon pinnat on vuoltu hieman koveriksi. Todennäköisesti Suomessa kehitetyn lajin esikuvana lienee ollut huuliharppu. Aikuiset ovat valmistaneet lapsille pykäläpillejä leikkikaluiksi ainakin Itä-Lapissa ja Pohjois-Karjalassa 1900-luvun…

  • Pykäläpilli

    Pykäläpilli (tuohi- ja pajupilli, pilli, pyypiisku, gräslåtå) on 5-10 cm pitkä soitin, jossa ohut, tuohinen lehdykkä puristetaan  runkopalassa olevaan 2 cm:n koloon siihen sopivalla puupalalla. Värähtelyraon pinnat on vuoltu hieman koveriksi. Pykäläpillejä on rakennettu mm. lepästä. Pykäläpilli on ollut linnustajien ja  paimenten käytössä sekä lasten leikkikaluna. Lajin ydinaluetta on ollut Länsi-Suomi, mutta soitinta tiedetään käytetyn…

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: