2022
-
Siirtotulppainen luonnonsävelhuilu
Siirtotulppainen luonnonsävelhuilu (pajupilli, putki- ja nukkahuilu) on molemmista päistään avonainen soitin. Sormiaukottoman, noin 2 cm paksun, huilun pituus on 30-80 cm. Huilu on valmistettu pajun kuoriputkesta tai putkikasvista. Putkihuilu on…
-
Petäjähuilu
Petäjähuilu (mäntypilli, pajukaza) on vääntötekniikalla aikaansaadusta mäntyputkesta valmistettu 15-40 cm pitkä tulppakanavahuilu, jossa on 3-4 sormiaukkoa. Paksuudeltaan tämä suippopäinen, alapäästään umpinainen huilu on 2-3 cm. Petäjähuilulla on ennen vanhaan soiteltu…
-
Jatkossoropilli
Jatkossoropilli (putkipilli) on klarinettityyppinen soitin, joka valmistetaan kahdesta sisäkkäin työnnetystä putkikasvin varresta. Oletettavasti sormiaukottoman soittimen pituus on yleensä noin 10-50 cm. Ohuemman putken päähän viilletään ruokopillin tapaan kieli, joka värähtelee…
-
Lävikkö
Lävikkö (läveri, leppä- ja sarvipilli) on kolmiosainen klarinettisoitin, jonka kieli on viilletty onttoon puuputkeen tai ruokoon. Pajusta, lepästä tai männystä valmistetun, 15-20 cm pitkän, sormiaukkoputken päällä on 3-7 aukkoa melodioiden…
-
Palkopilli
Palkopilli on oboesoitin, jonka materiaaliksi sopii siperianhernepensaan palko. Avonaiseen, siemenistä puhdistettuun palkoon puhalletaan tylpäksi katkaistusta tyvipäästä. Palkopilli on ollut Lounais-Hämeessä 1960-luvulla tavallinen soitin, jolla on luriteltu puhallusvoimakkuutta muuttelemalla. Laji on…
-
Lehmänsarvi
Lehmänsarvi (mm. torvi, soitinsarvi, tyytty ja tyyty) on sormiaukoton sarvitrumpetti. Oletettavasti kimakkaäänistä lehmänsarvea on käytetty Lounais-Suomessa kylätorvena, eli sillä on kutsuttu kyläläiset kokoon tarvittaessa. Lehmänsarveen puhaltaen suomalaiset emännät ovat vielä…