Katkoaerofonit
-
Alasärmähuilu
Alasärmähuilu (puupilli) on tulppakanavahuilu, jossa särmäaukko on tylpän puhalluspään alapuolella. Noin 25-45 cm pitkän huilun muoto on valmistettu sorvaamalla tai pintaa on koristeltu veistelemällä. Putki on valmistettu poikkeuksellisesti poraamalla ja 4-6 sormiaukkoa on tehty raudalla polttamalla. Alasärmähuiluja ei tiedetä valmistetun lainkaan kotioloissa, vaan niitä on ostettu mm. toreilta. Soittimien asteikot ovat olleet diatonisia ja niiden…
-
Karhutorvi
Karhutorvi (paimentorvi) muodostuu pykäläpillistä, jonka päähän on kierretty kaikusuppilo lepän kuoresta tai tuohesta. Pykäläpillin materiaalina on käytetty katajaa tai mäntyä, ja osat on kiinnitetty toisiinsa sulatetulla pihkalla. Kuoritorven alapään halkaisija on ollut noin 10 cm. Voimakasäänisellä karhutorvella on pyritty matkimaan karhun ääntelyä ilmeisesti metsästystarkoituksessa. Paikallisesti Etelä-pohjanmaalla ja Etelä-Savossa käytetyn soittimen iästä ei ole tietoa, mutta…
-
Sormiaukollinen pukinsarvi
Sormiaukollinen pukinsarvi (mm. soitto- ja päkäränsarvi, paimentorvi ja tyyppä) on sarvitrumpetti, jonka keskiosassa on 2-6 sormiaukkoa. Soittimen ulkosyrjään on yleensä porattu 1-2 ripustusreikää. Perimätiedon mukaan Lounais-Suomessa, Hämeessä ja Kannaksella naiset ovat olleet pukinsarven tavallisimpia soittajia. Etenkin vanhoilla naisilla oli tapana soittaa korkealla mäellä karja kotiin iltaisin. Soitin on ollut yleisesti paimenten käytössä, mutta sillä on…
-
Siirtotulppainen luonnonsävelhuilu
Siirtotulppainen luonnonsävelhuilu (pajupilli, putki- ja nukkahuilu) on molemmista päistään avonainen soitin. Sormiaukottoman, noin 2 cm paksun, huilun pituus on 30-80 cm. Huilu on valmistettu pajun kuoriputkesta tai putkikasvista. Putkihuilu on ollut paimenpoikien ja -tyttöjen soitin, jolla myös vanhemmat miehet ovat soitelleet tuntemiaan sävelmiä ja lurituksia. Soitin on tunnettu paikallisesti mm. Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä 1800-…
-
Petäjähuilu
Petäjähuilu (mäntypilli, pajukaza) on vääntötekniikalla aikaansaadusta mäntyputkesta valmistettu 15-40 cm pitkä tulppakanavahuilu, jossa on 3-4 sormiaukkoa. Paksuudeltaan tämä suippopäinen, alapäästään umpinainen huilu on 2-3 cm. Petäjähuilulla on ennen vanhaan soiteltu omaksi iloksi mm. paimenessa ja tervan polton yhteydessä. Huilulla tiedetään soitetun myös sosiaalisissa tilanteissa polskia, polkkia ja tunnettuja laulusävelmiä. Petäjähuilun kerrotaan olleen tavallinen paimensoitin Pohjanmaalla…
-
Jatkossoropilli
Jatkossoropilli (putkipilli) on klarinettityyppinen soitin, joka valmistetaan kahdesta sisäkkäin työnnetystä putkikasvin varresta. Oletettavasti sormiaukottoman soittimen pituus on yleensä noin 10-50 cm. Ohuemman putken päähän viilletään ruokopillin tapaan kieli, joka värähtelee puhallettaessa. Soitin voidaan rakentaa rakentaa kokonaan järviruo’osta, mutta myös olkea tai koiranputkea voidaan hyödyntää. Tämän erittäin harvinaisen soittimen käyttöön ei liittyne mitään tiettyä käytännön tarkoitusta,…