Siirtotulppaiset huilut
-
Lulletti
Lulletti (paimentorvi) on noin 30 cm pitkä puutrumpetti. Osittain tai kokonaan tuohella päällystetty soitin on muodoltaan litteä ja lievästi käyrä. Puhallusaukko on sentin mittainen ja 3-6 sormiaukkoa ovat halkaisijaltaan 8-9 mm. Puusarvea on valmistettu ainakin lepästä, pajusta ja katajasta. Toisinaan lulletin alapuolelle on kaiverrettu pieni peukaloaukko hälytysäänien soittamista varten. Lulletteja on rakennettu Laatokan-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja…
-
Luikku
Luikku (luikuri) on suora, yleensä 80-150 cm pitkä puutrumpetti. Sen pitkä ja kapea varsi laajenee halkaisijaltaan enintään 10 cm laajaksi, lyhyehköksi kaikusuppiloksi. Kansankulttuurin piirissä luikku on rakennettu useimmiten haavasta tai lepästä. Puurungon ympärille on tavallisesti kierretty tuohinauha, mutta myös juurikierrettä on käytetty. Maaseudulla luikkua on käytetty rukoustorvena ja paimenen torvena. Rakentamisen esikuvana on ollut metallista…
-
Lötkö
Lötkö (mm. pajuhuilu, paju- ja leppäpilli) on kuoriputkesta tai putkikasvista valmistettu, 10-30 cm pitkä, alapäästään avoin huilu. Paksuudeltaan 2-3 cm:n huilun materiaaliksi sopii kuoriputken lisäksi mm. koiranputken varsi. Lötköjä ovat rakentaneet pääasiassa nuoret pojat ajankulukseen. 1900-luvun alussa soittimesta oli tietoja alueelta, joka kulkee Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan raja-alueilta Pohjois-Savoon ja -Karjalaan. Sormiaukolliseen lötköön on vuoltu 2-4…
-
Lehmätorvi
Lehmätorvi on n. 30-40 cm pitkä, tuohella päällystetty, puutrumpetti. Sen muoto on hieman kaareva, ja lievästi soikion muotoisen alapään läpimitta on 5-7 cm. Lehmätorvea on käytetty Länsi-Suomessa, mm. Paattisilla, karjan kutsumiseen. Vielä nykyäänkin lehmätorven soittaja pystyy, karjan ammumista matkimalla, houkuttelemaan luokseen lehmiä, lampaita ja Ylämaan karjaa.
-
Larnetti
Larnetti on lähes puolimetrinen klarinettisoitin, joka on päällystetty tuohella. Soitin voidaan rakentaa mm. pajusta tai lepästä. Alkuperäisen mallin mukaan kataja- tai tuohikieli on kiinnitetty soittimen viistettyyn puhalluspäähän sormiaukkojen puolelle. Larnetin 5 sormiaukkoa on sijoitettu kahteen linjaan. Tämä, ainakin Savossa käytetty, soitin lienee kehitetty klarinetin esikuvan pohjalta 1700-1800-luvulla.
-
Korkea yläsärmäinen savikukko
Korkea yläsärmäinen savikukko on huilu, jonka korkeus on pituutta suu rempi. Jalustallisiin savikukkoihin on puhkaistu sormiaukko kummallekin sivulle. Kukkojen väritys on vaihdellut savipajan mukaan punavalkoisesta tiilen-ruskeaan ja valkoruskeasta sini- mustaan. Kaikki lajin edustajat ovat huolellisesti muotoiltuja, maalattuja tai lasitettuja. Tällaisia savikukkoja lienee harvoin tehty itse, vaan ne on ostettu toreilta. Korkeita yläsärmäisiä savikukkoja on talletettu…