2018

  • Pitkähuilu

    Pitkähuilu (pajupilli) on kuoriputkesta valmistettu, alhaal- ta avoin huilusoitin. Sivupuhalteisen huilun puhallus- päässä on tulppa, jonka koveraksi vuoltu pinta ohjaa ilman särmäaukkoon.  Sormiaukottoman huilun pituus on 30-80 cm ja paksuus 1-4 cm. Pitkähuiluja on perintei- sesti valmistettu pajun, haavan ja lepän oksista, mutta nykyään niitä tehdään myös muoviputkesta. Pitkähuilulla on soiteltu paimenessa ollessa improvisoiden ja…

  • Pärri

    Pärri (pyypilli) on rakenteeltaan nauhalehdykkä, joka on pingotettu kahden kovan ja keskeltä koveran kappaleen väliin. Nauha voidaan tehdä tuohesta, kasvin lehdestä tai sian viertsarakosta; noin 5 cm:n pitkän soittimen runkomateriaaliksi sopii puu tai sarviluu. Etelä-Pohjanmaalla lähinnä linnustuksessa käytössä ollut soitin lienee länsieurooppalaista alkuperää; toisaalta vastaava soitin on tunnettu myös saamelaisten keskuudessa Kuolan niemimaalla.

  • Parkkipilli

    Parkkipilli (tuohihuilu, kaarnapilli, pärri) muodostuu ohuesta tuohinauhasta, joka pingotetaan kahden koivusta kiskotun  tukevan 7 cm x 3 cm  kaarnanpalan väliin. Lehdykkänä voi tuohen asemasta käyttää myös koivun tai ratamonlehteä. Parkkipillin tiedetään kuuluneen nuorten poikien soittimiin maamme itärajalla. Näitä 1900-luvulla harvinaisia pillejä on löydetty Karjalan Kannakselta, Kainuusta, Pohjois-Pohjanmaalta, Savosta ja Keski-Lapista. Laji on levinnyt Suomeen Venäjältä…

  • Pajupilli / pyypilli

    Pajupilli (mm. leppäpilli, -luiru, rakkopilli, karihuil) on noin 10 cm pitkä ja 1-3 cm paksu huilusoitin, jossa tulppa on kiinteä osa huilun rakennetta. Pillin rakennusaineena voidaan käyttää pajun ohella mm. leppää, haapaa ja pihlajaa. Pajupilli on perinteisesti ollut lasten ja paimen- ten soitin. Perimätiedon mukaan pajupillin soi- tolla on pyritty nostattamaan tuulta paarmojen karkottamiseksi karjasta.…

  • Nynnypilli

    Nynnypilli (mm. ruoko-, kaisla-, soro- ja nyynypilli) on 10-20 cm pitkä, järvi- tai meriruo’on kuivu- neesta varresta valmistettu putki- mirlitoni eli laulurumpu. Molem- mista päistään avonaisen ruo’on keskeltä tai kärjestä esiin vuoltu laajahko ohut kalvomainen pinta värittää ääntä pilliin hyräiltäessä. Pilliä ovat valmistaneet ja soitelleet pääasiassa lapset. Laji on levinnyt Etelä-Pohjanmaan ruotsinkielisille alueille, Savoon, Hämeeseen,…

  • Nukkemainen savihuilu

    Nukkemainen savihuilu on rakenteeltaan astia- tai lieriöhuilu, joka kuvaa nisäkästä. puhalluspilli tai imuke on sijoitettu yleensä tonttua tai tyttöä esittävän hahmon taakse. Lajin varianteissa ei ole ollut sormiaukkoja. Saatavissa olevien vähäisten tietojen mu- kaan karjalaiset kauppiaat ovat myyneet 1920-luvulla nukkemaisia savihuiluja. Huiluja lienee valmistettu ainakin Mustan- meren lähistöllä, josta niitä on viety mm. Pietariin myytäväksi.…

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: